Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 19:52 - 1 Май- Ден на промитите мозъци
Автор: kontra Категория: Новини   
Прочетен: 12285 Коментари: 29 Гласове:
21

Последна промяна: 07.08.2015 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нормален човек не би разбрал защо се празнува Първи Май! Това е изкуствено създаден емоционален заряд за т.н. "работническа класа". Същите, които го създадоха преди десетилетия сега не са работници, а бизнесмени на възлови места в икономиката. Насадени в непоклатими финансови гнезда от партията майка с парите присвоени в периода 9.09.1944 до днес от тези, които гнусно наричаха "капиталисти".

image

снимка: Фейсбук

Днес (статията е от 2010г) в София имаше митинг, събрал последователите на същата тази машина за забогатяване на гърба на народната маса. И какво празнуват, защо си честитят? Затова, че са се събрали от всички краища на страната с автобуси обградили храм паметника св. Александър Невски и като овце в кошара блеят в подкрепа на пастирите си? 

image

снимка: Sandi Petrov

Една от привърженичките им на преклонна възраст дори бе дошла с пионерска връзка- демонстративен вот на това, че продължава да вярва в една умряла идея, да следва новите вождове и да бъде в опозиция на всяка друга алтернатива, в името на безвъзвратно отминалата и младост.

Автор: Sandi Petrov

 

 

 




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lado - Така, колега! Поздрави!
01.05.2010 20:06
Така, колега! Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Имаш грешка
01.05.2010 20:11
Идеята за този празник и първите чествания са възникнали в Чикаго и днешните олигарси нямат нищо общо с неговите идеи.
цитирай
3. kontra - може би...
01.05.2010 20:26
..но добре използват силата на пропагандата.
цитирай
4. анонимен - Че те днеска празнуваха ли ?
01.05.2010 20:37
Бяха обещали да протестират. Или по новопридобит навик протестираха празнувайки - ядейки, пиейки и пеейки ? Щом Герговци и тем подобни плащат за това със "законно" крадени пари, защо да не празнуват ?
цитирай
5. kalin8 - Е! Те затова
01.05.2010 21:08
става дума...Станишев,дето не е работил нищо,освен министър-председател да защитава моите работнически права...А синдикатите де са?Мазниците,подлизурките на всяка власт! Те трябва,както в Америка, да водят демонстрациите и да напомнят на Нейно величество Администрацията,че има недоволни от живота си хора...МногоХора!!!
Б.
цитирай
6. анонимен - НЛО-НСР
01.05.2010 22:06
КОЙ ГИ СПОНСОРИРА И КАКВИ ЗАКОНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРОКАРАТ ЗА БЛАГОДАРНОС.
цитирай
7. анонимен - Идята на празника е да се отбележи ...
02.05.2010 09:43
Идята на празника е да се отбележи борбата на хората за по - добър живто. За наше щастие е имало хора, които са били достатъчно смели, за да се изправят срещу силните на деня и да си извоюват права. Сега някои смятат за смелост да се бориш да ти спазват првата, а тогава работниците са нямали права. Глупаво ми се вижда да се възмущаваш срещу този празник - това е все едно да се възмущаваш срещу идеята, че не е хубаво да се работи по 14 часа на ден за жълти стотинка и да се експлоатира детския труд при ужасни условия. Това, че празникът се свързва с комунистическата идея е друг въпрос и отношението ти към комунизма не би трябвало да се отрази на отношението ти към празника.
цитирай
8. анонимен - нас
02.05.2010 10:30
това е то комунизама никаде не е допринесъл кам добро няма и да донесе
цитирай
9. patilan - Това е международен ден на труда ...
02.05.2010 11:39
и няма нищо общо с комунизма.
Има много теории кой и къде епредложен за ден на труда, но решението е взето след клането на площада Haymarket, Чикаго.
Имало е протест с искане за 8 часова работна седмица и други социални продобивки от работниците. В Чикаго нещата са излезнали от контрол, в реултат на което са загинали поне 8 полицая и незивестен (някои източници намекват за стотици) брой протестиращи .

Съvалявам, но само линк на англииски намерих.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_affair
а един съблогър :) го е описал/превел много добре:
http://mkaragyozov.blog.bg/politika/2010/04/30/kym-istoriiata-na-1-vi-mai.537448

Това което са направили комунистите , е да 'усвоят' този празник и да го нарекът комунистически.
Като се замисля, всичко което комунистите са измизлили и създали е въщност създадено на запад, в условията на демокрация/капитълизъм...... включително и самия комунизъм.
цитирай
10. анонимен - Струва си да се позамислим....
02.05.2010 12:00
Не че е маловажно да си припомним кога и защо започва да се чества този ден, но мисля, че по-важното е да се позамислим ДНЕС какво честваме на Първи май. Не приемам етикета, който е сложен на хората, събрали се вчера около "Ал.Невски", като на блеещи овце. Намирам го за обиден. Андрей е забелязал жената с червената, пионерска връзка на врата. Други пък забелязаха една пенсионерка, облечена в кожено яке, дънки, ондулирана и нагласена да коментира отстрани връстниците си на митинга по следния начин: "Леле! Колко комуняги имало в София! И какви са опърпани, бедни....Отврат!". Дори не си заслужава коментарът. Думата ми обаче е за друго. Въпреки че намирам за спорни някои от твърденията на Андрей, въпросът му "Какво празнуват?" заслужава внимание. През последните години по силата на случайни обстоятелства съм била неволен свидетел на първомайски митинги и манифестации в два-три български града. Риториката на изказващите се "народни водачи" е все една и съща - винаги е така, когато една идея е яхната от политическа партия. И аз, като Андрей, съм се питала какво всъщност празнуваме? На труд-овите празници не се говори за това, че десетки хиляди работници се трудят без пълни осигуровки, без реално право на болничен или отпуска, без допълнително заплащане за извънреден труд, въпреки че опъват на работните си места по 10-12 часа. Да не говорим, че и днес все още има някакви малки цехове и цехчета, пръснати навсякъде из страната, където работниците са заробени като крепостни селяни. Буквално заключени в помещенията. Какво да говорим за това, че трудовото ни законодателство е сляпо за трудовите злополуки. Малцина от жертвите имат "късмета" да бъдат овъзмездени. А колко хора пък въобще работят без трудови договори!? Така че, Андрей, въпросът ти "Какво празнуват?" е правилен от моя гледна точка. Споделям и мнението ти, че оядени от власт и лично забогатяване /станало на ръба на закона!/ синдикалисти и управленци не може да се тропосват по трибуните...
цитирай
11. анонимен - КОМУНИСТ
02.05.2010 14:29
Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима[1]. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."
ЕТО ТОВА ПРАЗНУВАМЕ --- СМЕЛОСТТА НА РАБОТНИЦИТЕ И ПРОФСЪЮЗИТЕ ДА СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ДА ОТВОЮВАТ ПРАВАТА СИ. ФАКТА, ЧЕ БКП, БСП И ДРУГИ ЛЕВИ ПАРТИИ СИ ГО ПРЕПИСВАТ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ГИ ПЛЮЕМ, ПРОСТО ТЕ СА ПО ДАЛНОВИДНИ И СА ВЪЗСЕДНАЛИ ОЩЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 120 ГОДИНИ НЕДОВОЛСТВОТО НА УГНЕТЕНИТЕ РАБОТНИ МАСИ, КОИТО РАБОТЯТ ПО 16-17 ЧАСА САМО ДА ИМАТ ДОМ И ХРАНА, ТУКА Е СПРЯН ОПИТА НА ИМПЕРИАЛИЗМА ДА ПРЕВЪРНЕ РАБОТНИКА В РОБ. ТОЧНО ТОВА ПРАЗНУВАМЕ. ИЛИ СЕ НАУЧЕТЕ ДА ЧЕТЕТ ПЪРВО ИЛИ ПЪК ДА МИСЛИТЕ ВТОРО ПРЕ
цитирай
12. анонимен - Има нещо подобно
02.05.2010 16:06
Щом е празник на труда трябва да протече като празник на доволните от труда/си/и недоволните от труда/си/,ама защо е задължително пред кого,просто се събират казват си истината в очите и си оправят грешките.И при едните,които са на заплата и при другите които се издържат от общата с тях дейност има доволни и недоволни.Примерно шефа доволен от труда на служителите си,ама недоволен от своя,няма на кого да се оплаче в случай,че нещата са замислени точно/законодателно/.Шефа недоволен от труда на служители,ама те доволни от своя,значи оплаква се.Шефа доволен от труда на служителите си и те доволни от своя,няма оплакване.Шефа недоволен от труда на служителите си и те не доволни от своя,няма на кого да се оплакват в случай,че нещата са замислени точно/законодателно/.Шефа недоволен от труда на служителите си и те недоволни от неговия,оплакват се./няма на кого да се оплачат в случай,че нещата са замислени точно законодателно/Шефа доволен от своя труд,а служителите недоволни от неговия,оплакват се.Виждам два случая на оплакване/недоволство/ и то от страна на шефа,но един остава като вътрешни разбирателства в случай,че нещата са решени законодателно и един явен като недоволство на шефа от труда на служителите.Също два случая на оплакване/недоволство/от страна на служителите като един е вътрешни разбирателства,а другия явен като недоволство на служителите от труда на шефа.Тия два случая явни по един от двете страни се представят към по-горни инстанции,иерархии за уточнение.Но на този трудов празник трябва да се разрешават вътрешните спорове и да се представят явните недоразумения за да се изчистят,законодателно и сигурно празника е за всички,и за бизнеса и за работещи и за висшите инстанции,ден на споразумения,а не на сблъсъци.И няма що да се крият управляващи от всякакви иерархии и да излизат само едни партии.И ако има синдикати то тука някъде им е мястото,а не ориентирани към партии.Мисля,че е така,незнам дали правилно съм го изразил.
цитирай
13. анонимен - АБСОЛЮТЕН ФАРС.....И НАГЛО ЛИЦЕМЕРИЕ!!!
02.05.2010 17:15
ПРАЗНУВАТ "ПРАЗНИКА НА ТРУДА",ХОРАТА ,КОИТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 70-ГОДИНИ ,ХИЩНИЧЕСКИ ГО ОГРАБВАХА И ТРУПАХА БОГАТСТВА ,ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В НАЙ-АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ!!!!ПОГЛЕДНЕТЕ ,КОИ СА Т.-Н...."КАПИТАЛИСТИ:...ВСИЧКИ БИВШИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЛИЧИЯ,ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ И ДОЛНИТЕ ДОНОСНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ДС!!!!!
ЯВНО,ЧЕРВЕНИТЕ ПОМИЯРИ ...ЗА ТОВА СА СЕ БОРИЛИ-ЗА ДА СТАНАТ ,КАПИТАЛИСТИ!!!!...ПОГЛЕДНЕТЕ ХЕРСОНСКИЯ ПЕДАЛ И ОВЧИЯ И СИ ПРАВЕТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЯ......
цитирай
14. анонимен - Празник?!
02.05.2010 17:42
Е,добре,честит да е !Обаче аз бях на работа.Както на всеки друг така наречен празник.
цитирай
15. haralanov - Всички комунисти са ненормални...
02.05.2010 18:00
Това е положението!
цитирай
16. bloghead - Не бъркай 1 май с 9 септември
02.05.2010 18:51
1 май е интернационален празник на труда.
Празник на труда има дори в САЩ, викат му Labor Day. И се празнува в първия понеделник на септември
цитирай
17. анонимен - Всеки първи май за мен е чудесен празник
02.05.2010 19:58
и прекрасен повед да прекопам доматито! :-D
цитирай
18. анонимен - Социалкомунистите
02.05.2010 21:48
успяха отново да развалят приватизирания и "честван с протести" от тях празник на общочовешкия труд.
Когато един международен синдикален празник се обсебва от една партия, и то по най-гьонсуратски начин, той наистина се превръща в трагикомично шоу сподчертан чалгаджийски привкус.
цитирай
19. cerise - kontra
02.05.2010 22:21
напълно подкрепям това, което си написал... истина е ...
цитирай
20. анонимен - Toma
02.05.2010 22:44
Към критикуващите постинга: има една дребна неточност, която може би пропускате. И тя е, че 1 май, въпреки че се чества на много места по света, той се приема за ден на труда, а не за празник на труда. В Чикаго е имало жертви сред работниците в борбата им за равни права. Следователно, не може хората, които се асоциират с празника, да се веселят над паметта на загиналите работници. Те просто честват деня.
В България денят се приема, разбирайте налага, от социалистите като празник по много проста причина - когато на един човек му отнемат религиозните и традиционните празници, неговата нужда от забавление и извънредни почивни дни си остава. И именно затова този ден се налага от комунистите в България като заместител на нашите празници. И оттук абсурдът, че трудовото население, което гради комунизма, празнува и почива в отвоювания с жертви ден на труда, но пък не почита Рождество и Възкресение.
цитирай
21. xxxx - ххъхъ мъ-хъ,
03.05.2010 12:19
и изкуствено създаден мен си ме кефи ПЪК :)) празника..
Харесва ми как звучи "Ден на труда"..
Някога всяка неделя, поне там където улиците бяха нарисувани с къщи от двете страни, бабки, лелки, и деца (последните кефещи се да се хванат за дръжка на метла), излизаха задружно-дружно на гизмето и помитаха "тротоарното право" (което тогава си беше тротоарно право де) и междуулчно-уличното пространство и си беше гот.. А сега някак си ни е къде срам, къде не, да излезем самите ние и пред новопостроените си кооперации да джурнем една метла дет се казва.. (наемаме си чистачки и подпомагаме пазара на труда)

и още нещо от нещото, хъхъ, всяка година на първи май прокапва малко дъждец, таз година тц, нищЯ брЯ
айде, готин ден с мен без мен, все тая
:p
цитирай
22. pomiqrat - Някой ептември беше не помня кой ...
04.05.2010 21:59
Някой ептември беше не помня кой точно, но явно тогава комунистите си имат някакъв друг празник умрях да се хиля на работа. Някакви 60-70 годишни бяха се събрали с венци и цветя и ги поднасяха за великия комунизъм
цитирай
23. dianatrg - Когато човек не иска и не може да п...
04.05.2010 22:58
Когато човек не иска и не може да празнува си търси причина. Какво ознаава изкуствено създаден празник??? Ако се чувстваш, че си от партията на работещите, творящите ще се усмихнеш и ще си кажеш това е моят ден... Аз също се усмихвах, работейки на 1-ви май като капиталист, експлоатирайки служителите си... Съжалявам, но не се чувствам престъпник.
цитирай
24. kontra - Диана...
05.05.2010 08:44
Твоите коментари винаги съдържат доза интересно поднесен критицизъм. Всъщност да споделя ли кое ме накара да напиша статията? Това, че разхождайки се около храма забелязах не тези, които протестират срещу това, че дори в МОЛ-ове се работи по 12 часа на крак с половин час почивка и се чисти по един час преди и след смяна, не търсят правата на уволнените без предизвестие, че да не споменавам и тези без трудов договор... а червени бабички и тъпите водачи на сганта поразила държавата преди 66 години. А и с наглото си поведение използват подобни поводи за да продъжат да се еб@в@т с хората, които наистина работят, а не контролират вериги бензиностанции, букет от медии, или лъскави казина и СПА хотели!
цитирай
25. анонимен - Празниците са за тези които ги разбират.
15.05.2010 09:14
Празниците са за тези които ги разбират, приемат и желаят да празнуват. Няма значение името на празника. Който нежелае да празнува да не празнува. Това е личен избор. Щом желаеш да си намръщен и зъл, това си е твоят избор. Аз лично положих много усилия през годината.Трудих се неуморно и затова е редно да отпразнувам постиженията си.Това ме прави щастлив. Моля ако вашият избор е да не сте щастливи на този ден, не пречете на моят избор, както аз не преча на вашия избор.
цитирай
26. gbfil2 - Първи май се празнува в много страни
16.05.2010 09:00
В Португалия например празника е бил забранен по време на хунтата на Саласар. Сега никой не може да ги спре да празнуват този ден. По традиция семействата излизат на пикник сред природата. Пече се месо, ядът се охлюви и се гълта биричка. Вечерта има заря. А дали някой ще използва празника за политически цели си е негов проблем и на последователите му.
цитирай
27. kontra - колега...
17.05.2010 11:14
krystev написа:
Празниците са за тези които ги разбират, приемат и желаят да празнуват. Няма значение името на празника. Който нежелае да празнува да не празнува. Това е личен избор. Щом желаеш да си намръщен и зъл, това си е твоят избор. Аз лично положих много усилия през годината.Трудих се неуморно и затова е редно да отпразнувам постиженията си.Това ме прави щастлив. Моля ако вашият избор е да не сте щастливи на този ден, не пречете на моят избор, както аз не преча на вашия избор.

Май не си ме разбрал и си чел отгоре- отгоре! Пречат ни партийните лидери за да съзрем празника като такъв! Към това е насочен поста.
цитирай
28. анонимен - детское нижнее белье купить
01.11.2012 06:51
Здраствуйте!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.crashmoto.net/user/Enendizecurce/>интернет-магазин мужская одежда </a> одежда для подростков мальчиков <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#платья-для-девочек-1-год»>платья для девочек 1 год</a> модная верхняя одежда <a href=http://school21.kanet.ru/user/kithhoita/>купить женское белье </a> интернет магазин мужской одежды ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Cheap Kamagra online pharmacy Generic viagra </a> - buy kamagra in canada : kamagra india : Discount for re 5 7 % <a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra UK international </a> - Kamagra Online France
цитирай
29. анонимен - суперфит обувь купить
02.11.2012 03:21
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://fermer-group.com/user/accepezow/>магазин одежды украина распродажа </a> мужская одежда <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#мужская-брендовая-одежда-интернет-магазин»>мужская брендовая одежда интернет магазин</a> платье бежевое <a href=http://kinoprimo.pl/user/womoraargus/>одежда для рыбалки купить </a> мужские куртки интернет магазин ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Order Kamagra UK </a> - Kamagra 100mg vardenafil : new york Kamagra about viagra : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>where can I purchase Kamagra Online without prescription </a> - Kamagra conplaints
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kontra
Категория: Хоби
Прочетен: 298508
Постинги: 74
Коментари: 268
Гласове: 943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930