Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 10:59 - НЕ ПРИЕМАЙТЕ РАБОТА НА ПРОЦЕНТ!
Автор: kontra Категория: Бизнес   
Прочетен: 6973 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 13.03.2010 21:52


Напоследък при интервю за работа все повече работодатели предлагат на кандидатите за длъжностти като търговски представител да приемат осигуряване на минималната ставка за длъжността (около 360лв) и допълнителни бонуси от процент, базиран на продажбите. ТОВА Е ИЗМАМА!

В повечето случай става дума за длъжност, в чиято рентабилност фирмата не е сигурна и провежда свой експеримент на гърба на съгласил се с тези условия наивник. Изключение могат да правят само бързооборотни стоки, при които е ясно на база предишен оборот и потребление в търговските обекти, че ако не се достигнат определени продажби, значи въпросният търговец не е посетил клиента. А да се разбере посещава ли си клиентите и доволни ли са те от него си има редица начини, които всеки мениджър знае отлично и въпреки това те осигурява на минимума, с обещание за достатъчно добри бонуси. Накрая на месеца се режат проценти, или се налагат глоби, за неизпълнени планове, които шефа определя гледайки в тавана, а не обективно в интерес на двете страни.

Остава и въпроса с осигуровките. Приемането на условие за минимално осигуряване си е въпрос на преговори, но всички знаем, че това не е реалният доход, достатъчен на един жител на Р. България за да се издържа. Какво става, ако излезеш отпуск, или се разболееш, или колко получаваш ако те съкратят- винаги оставаш прецакан, ако си на минимални ставки, да не споменавам и отпуск по майчинство! И не на последно място, ако досега си осигуряван на минимален праг, как ще се пазариш на следващата си работа за реални нива на осигуряване, или висока заплата?

Освен това оставаш с чувството, че нямаш добри търговски умения, ако са ти били възложили да продаваш не особенно оборотна стока, а в автобиографията се прибавя още една фирма, за която ще те питат на следващото интервю „По каква причина напуснахте последната си месторабота?”

Уважаеми работодатели, вие не сте в любовни отношения за да се интересувате от миналите ни връзки и тяхното прекратяване, за вас е важна квалификацията на кандидата, останалото е опит за манипулация! Никой управител на фирма няма да си признае колко търговеца е сменил на длъжността, за която кандидатствате- сигурен знак, че той е закоравял измамник, опитваш се да купи на ниска цена квалифициран служител, който да продава нисколиквидна стока и да се издържа с процент от това.

Но да говорим по темата, а тя е за работодателите, които ощетяват обществото със своите бизнес ескперименти. Всъщност, който покани на интервю одобрен по документи кандидат и при продължаващ интерес след първоначалното събеседване му предложи вариант за осигуряване на минимална заплата, плюс неограничени бонуси е чисто и просто несигурен в пазарните си позиции мошенник. След като назначаваш на работа конкретен специалист, трябва да поемеш разноските по него така, както си плащаш наема, тока, или телефоните, а ако търсиш начин да го мотивираш допълнително, то може това да бъде бонусиране върху вече договорена прилична заплата. Никой не би рискувал да загуби такова работно място и много по- мотивиращо е да се бориш да останеш в такава фирма, отколкото да работиш срещу договор за 360 лв и неясен бъдещ оборот.

Наскоро един работодател ме убеждаваше, че понеже той като управител се осигурява на 500 лв, нямало как аз да не съм на малко по- малка сума, но ако си върша добре работата, гарантирал бонуси до 3000 лв на месец. Аз му предложих да ме осигурява на 1500 лв, а разликата до 3000 лв на месец да прибира като печалба за офиса и ще сме доволни и двамата- има си и начини да разбере изпълнявам ли си ежедневните задачи- да, нали няма проблем? Е да, ама защо мислите, не се съгласи?

Различна е мотивацията, а също и резултатите на започналите сигурна и добре заплатена работа и тези при ниско осигурените служители. Не познавам човек, на който да му пука особенно дали ще си смени работата с друга, ако тя не е добре подсигурена. Често в такива случаи има голяма текучество по длъжността, а от там следва, че такива работодатели не ценят човешкият кадър! И много често вече подобни неморални бизнесмени и мениджъри публикуват обявите си за работа скривайки името на фирмата си- за да не знаеш предварително колко пъти в годината тази фирма е канила на същата позиция други кандидати, или да се разровиш по форумите и да намериш нещо повече по темата.

Дори има израз „Човешки ресурси”! Уважаеми мениджъри, ние не сме ресурс, а хора, може да се каже „кадри”, някои са специализирали чрез образование, други чрез опит и да се говори за нас като за дървен материал е не само обидно, а дори и подсъдно! Незнам за четящите тези редове, но на мен „Мениджър Човешки ресурси” ми звучи като Специалист по принтерната хартия в офиса- консумативи там някакви, само че човешки! Грешката идва от прекомерното навлизане на английски език дори като изискване на фирми, където това не се налага в оглед на ежедневните задължения на персонала. Противим се на държавници, които говорят на турски в поверените им ведомства, отпадна задължителното изучаване на руски език в училищата, а търпим да ни налагат боравене с английски с повод и без повод...        

И така, агитирам открито за следните неща:

1. Да се спре от страна на търсещите работа да се съгласяват на работа при осигуровки под очакваният реален месечен доход.

2. Когато ви предлагат бонусна система, искайте бонуси върху вече договорена достатъчна за да се издържате сума (поне при осигуровки на заплата с чисти 800 лв/месец, а бонусите от там нагоре)

3. Да се забрани в сайтовете за работа на работодателите да публикуват обяви анонимно.

4. Да се счита за обидно задаването от страна на кандидат- работодател въпроса „По каква причина напуснахте предишната си и по- предишната си и по- по предишната си работа”- това не е интервю, а разпит и работи против кандидата, дори и да е добър като специалист!

5. Винаги, когато кандидатствате за работа задавайте въпроса по каква причина е свободно мястото, за което се явявате и ако обявата е била пусната анонимно, от страна на фирмата, да се пита за причината за това.

Бих искал и да изброя имена на фирми, от които можете да очаквате нещата описани по- горе:

  1. Кепитъл Маркетс АД- инвестиции на фондовите пазари, имам отделна статия за тях, озаглавена "Предлагаме работа за Фараон"
  2. Шийдел Коминни Системи ЕООД- чрез трудова борса АДЕКО- предлагат работа на процент с необоротна и сезонна стока- експеримент на мениджърския екип.
  3. Прагма България, дистрибутор на - работа на процент с нов за пазара продукт и неясен бъдещ оборот- т.е. експеримент на гърба на наетия търговец!
  4. Изи Асет Мениджмънт- известни с продукта „Изи Кредит”- работа на процент със задача да намираш себеподобни и да лъжеш пенсионери за кредит.
  5. Офис Плюс- дистрибуция на канцеларски материали- експеримент с работа на процент за фирма с неясно развитие в гр. София, публикуват анонимна обява, „Офис Плюс” не е името на фирмата, а марка и са сменили много търговци в Бургас, където е седалището.
  6. Хити ЕООД- дистрибуция на ядки- работа на процент с минимална заплата и глоби, работи се по 10 часа дневно и 2 пъти месечно в събота, което не било работен ден, а "ревизия"?!?
  7. Г.М.С. Тошева и Сие- дистрибуция на козметика- предлагат осигуровки на 360 лв и останалото от процент при неясен пазар, но интервюиращия се хвали, че кара яхти и джетове в свободното си време. Наскоро разбрах, че са си имали и неприятностти с данъчните за неподадени декларации- чукнете в Гугъл
  8. Оркикем ООД- дистрибуция на строителни материали- цял час интервю за работа протекло като разпит за минали работодатели и мъгляви отговори на въпроса защо е свободна въпросната длъжност!
  9. Интерснак България ЕООД  неодобрените за работа кандидати се информират за това по електронната поща с писмо на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК !?!

Да спрем престъпните социални експерименти!

 

Описаните събития са от юли 2009 г.





Гласувай:
10



1. cerise - Страхотна статия - вярна, полезна и абсолютно точна
18.12.2009 11:32
благодаря ти за нея kontra. И аз съм на същото мнение за работата на процент, и за това, че не бива да има анонимни работодатели. Хубаво е, че си сложил и списък с фирмите-измамници. Ще чакам и следващите ти постинги с интерес.
цитирай
2. анонимен - А другата гледна точка?
18.12.2009 11:59
Човече, има некоректни работодатели, но знаеш ли колко крадливи копелета съм изгонил с документирани записи от фирмата си ? Ако не ти харесва позицията на наемник - просто си създай бизнес, назначи персонал и ми се обади да видя как го наемаш, как плащаш заплати, данъци и осигуровки и дали си на печалба, ако не переш пари или си част от корупционна схема с участието на обръч около управляващите. Давай го по-кротко, защото не си видял обратната страна на голата истина.
цитирай
3. kontra - отговор на анонимен- "А другата гледна точка?"
18.12.2009 12:11
Няма друга гледна точка, просто има други работодатели!
Видял съм повече отколкото мислиш. Има достатъчно коректни бизнесмени и не всеки е забогатял нечестно. Бил съм съдружник, давал съм работа, защо сега работя за друг си е моя грижа.
Не можеш да знаеш какво съм и какво не съм преживял, а ако си куцузлия никой не ти е виновен.
цитирай
4. анонимен - отговор на автора
19.12.2009 09:23
Нищо лично. Предполагам, че си честен, умен и порядъчен, но твърдя, че работата на процент е партньорка инвестиция между работодателя, който влиза в съдружието с бизнеса си, ноу-хау, фирмената легитимация и задължението към фикса и НОИ, а доброволно наетия става партньор - с работната си сила и умения на продавач или работник, като печалбата от това съдружие е в в пряка зависимост от труда и възможностите му. Риска се носи предимно от предприемача, като наетият може във всеки момент да прекъсне съдружието, обикновенно без неустойка. Не виждам тук някой подведен или експлоатиран. Често предприемачът реализира загуби и по-рядко печалба.
Успех.
цитирай
5. kontra - Съгласен с "едно наум"
19.12.2009 09:38
ОК, разбирам, че и ти си добронамерен и ще ти отговоря така:
Съществуват бизнесмени, които не си правят предварителен маркетинг. Тяхната безплатна тестова мярка е да наемат някой на процент от продажбите, поради несигурността си в успеха на стоката. Ако не върви- ще го препишат на търговеца, а не си дават сметка, че някои неща са непродаваеми! Затова, ако си се спрял като работодател на определен служител, в който вярваш редно е да го подсигуриш достатъчно добре, така, както си плащаш и на хазяина и на енергото. Все пак юридически погледното той си остава наемник, а не съдружник.
Друг е въпроса, ако някой ти предложи съдружие- тогава, обаче имаш право на това да споделят с тебе подробностти, които никой кандидат- работодател не споделя с отишлият на интервю за работа кандидат за служител. Има разлика, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kontra
Категория: Хоби
Прочетен: 298331
Постинги: 74
Коментари: 268
Гласове: 943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930